Wees niet bang voor schooluitstapjes

Syitä lasten yökasteluun

Yksikään lapsi ei mielellään kastele sänkyään, eikä hän tee sitä tyhmyyttään tai käytöstapojen puutteesta johtuen. Yökastelu ei myöskään osoita lapsella olevan oppimisvaikeuksia tai käyttäytymishäiriöitä. Miksi näin siis tapahtuu?

Kun tunnet yökastelun taustalla olevat syyt, sinun on helpompi auttaa sekä lasta että itseäsi käsittelemään ongelmaa. Lääkärikäynnillä voidaan sulkea pois virtsatietulehduksen mahdollisuus ja samalla selvittää lapsen yökastelun mahdollisia taustoja. Kysymys voi olla puhtaasti lapsen kehitysvaiheesta, josta hän kasvaa ajan mittaan pois. 

Tässä on lueteltuna joitakin tavallisimpia enureesin syitä:

Perinnölliset tekijät

Yökastelu on usein perinnöllistä. Jos toinen vanhemmista on ollut lapsena yökastelija, on noin 40 %:n mahdollisuus, että myös lapsesta tulee yökastelija. Jos molemmat vanhemmat ovat olleet yökastelijoita, mahdollisuus on jo noin 70 %.

Hormonaaliset syyt

Ihmisen nukkuessa aivoista erittyy antidiureettista hormonia, joka vähentää virtsaneritystä. Siksi voimme nukkua yömme käymättä välillä vessassa. Lapsen kyky tuottaa tätä hormonia riittävässä määrin on vasta kehitysvaiheessa, ja hän kastelee sänkynsä.

Virtsarakon kehitys

Lapsen virtsarakkoon ei välttämättä mahdu riittävän suurta määrää virtsaa hänen ikäänsä nähden. Vaikka antidiureettisen hormonin tuotanto olisikin jo riittävää, yöllä saattaa erittyä enemmän virtsaa kuin mitä lapsen rakkoon mahtuu. Voit auttaa lasta kasvattamalla vähitellen vessakäyntien väliä päiväsaikaan — rakkoa voidaan harjoittaa, jotta sen sisään mahtuisi yöllä erittyvä virtsa.

Aivojen ja virtsarakon välinen yhteys

Joskus lapsen aivot eivät reagoi täyden virtsarakon antamaan viestiin. Aivojen tulisi herättää lapsi käymään vessassa ja tyhjentämään virtsarakkonsa, mutta yhteys ei ole välttämättä vielä ehtinyt kehittyä.

Syvä uni

Aivoista erittyy nukkuessamme antidiureettista hormonia, joka vähentää munuaisissa tapahtuvaa virtsaneritystä. Siksi voimme nukkua yömme käymättä välillä vessassa. Lapsen kyky tuottaa tätä hormonia riittävässä määrin voi olla vasta kehitysvaiheessa, ja hän kastelee sänkynsä.

tammikuu, 2023

Tags: , , ,

Suositeltu artikkeli

Tutustu tuotteisiimme

Löydä sopiva tuote lapsellesi
Absorberend nachtondergoed voor jongens

DryNites® Pyjamahousut

Näytä tuotteet
Absorberende matrasbeschermer

DryNites® Patjansuoja

Näytä tuotteet