Behandelingsmethoden om bedplassen te stoppen

Tietoa yökastelusta

Monet vanhemmat ovat yllättyneitä kuullessaan yökastelun olevan hyvinkin yleistä. Muista, että sinä ja lapsesi ette ole ongelman kanssa yksin.

'Muista, että ette ole lapsesi kanssa yksin'

Saatat tuntea jääneesi ongelman kanssa täysin yksin, kun olet valvonut puolet yöstä vaihtaen lakanoita lapsen sänkyyn. Yökastelu on kuitenkin paljon luultua yleisempää: 

Lähes 10 % kaikista 4-15-vuotiaista kärsii jossain vaiheessa yökastelusta.

70% yökastelijoista kastelee sänkynsä vähintään kaksi kertaa viikossa.

60% yökastelijoista on alle 8-vuotiaita lapsia.

70% lapsista pääsee eroon yökastelusta ennen 7 vuoden ikää.

Noin 2 prosenttia 15-vuotiaista lapsista kärsii yökastelusta. Yökastelu on yleisempää pojilla kuin tytöillä.

Yökastelu on toisinaan perinnöllistä.

Suhtaudu asiaan optimistisesti ja vakuuta lapsellesi, ettei hän ole yksin. Oma luottamuksesi lisää lapsen luottamusta. Monet lapsen koulukaverit kärsivät samasta ongelmasta. Lapsesi tarvitsee ennen kaikkea tukea, luottamusta ja tietoa siitä, ettei hän ole yksin.

'Eksoottisen kuuloinen enureesi'

Lääkärit käyttävät yökastelusta nimitystä enureesi, jolla tarkoitetaan ”tahatonta virtsaamista sen ikävaiheen jälkeen, jolloin virtsarakon hallinta on tavallisesti jo omaksuttu”.

'Lapsi pääsee hyvin todennäköisesti eroon yökastelusta'

Lähes 70 % lapsista pääsee eroon yökastelusta ennen 7 vuoden ikää. Yökasteluun liittyvä stressi ja häpeä saavat sen usein tuntumaan pahemmalta ongelmalta kuin se todellisuudessa onkaan. Vanhemmat saattavat tuntea painetta selvitä vaivasta nopeasti, vaikka tärkeintä on olla kärsivällinen ja tarjota lapselle tukea. Lapsi on yksilö, joka pääsee ohi yökastelusta omassa tahdissaan. Voi silti olla rauhoittavaa tietää, että 98 % lapsista lopettaa yökastelun ennen 15 vuoden ikää.

Enureesin kaksi tyyppiä

Yleisin enureesin tyyppi on primäärinen enureesi. Tällä tarkoitetaan sitä, että lapsi ei ole vielä lainkaan onnistunut nukkumaan öitään kastelematta sänkyään. Ongelma voi liittyä fysiologiseen kypsyyteen, eli lapsi ei vain ole vielä oppinut tunnistamaan nukkuessaan, milloin virtsarakko on täynnä.  Sekundäärisellä enureesilla tarkoitetaan tilannetta, jossa lapsi aloittaa yökastelun uudelleen oltuaan jo pitkään kuivana. Taustalla voi olla tunnepohjaisia syitä, esimerkiksi koulun aloittaminen tai perhesuhteissa ilmenevät ongelmat. Toisinaan vaivalle ei kuitenkaan löydy mitään selitystä.

'Yleisempää pojilla kuin tytöillä'

Vaikka ei olekaan olemassa yökastelulle erityisen alttiita lapsia, enureesi on yleisempää pojilla kuin tytöillä. Asiantuntijat eivät ole täysin varmoja eron syistä. Tutkimustulokset viittaavat kuitenkin siihen, että virtsarakon hallinta kehittyy aiemmin tytöille kuin pojille. Noin 60 % yökastelijoista on poikia, ja heille on suunniteltu oma DryNites®-pyjamahousumallinsa aivan kuten tytöillekin.

tammikuu, 2023

Tags: , , , ,

Suositeltu artikkeli

Tutustu tuotteisiimme

Löydä sopiva tuote lapsellesi
Absorberend nachtondergoed voor jongens

DryNites® Pyjamahousut

Näytä tuotteet
Absorberende matrasbeschermer

DryNites® Patjansuoja

Näytä tuotteet