Mitä voit tehdä?

"Monet vanhemmat ja lapset ovat kanssasi samassa tilanteessa.

Yleensä yökastelu loppuu ajan myötä, mutta voit myös auttaa lastasi monella eri tavalla. Ei ole mitään syytä vain odottaa lapsen kehittyvän yökasteluvaiheen ohi, sillä märässä sängyssä nukkuminen on paitsi epämiellyttävää myös tarpeetonta. Jos olet erityisen huolestunut lapsesi yökastelusta, keskustele asiasta lääkärin kanssa.Lääkäri pystyy antamaan lisää tukea ja neuvoja siitä, miten tilanteessa olisi paras edetä."

Yritä ymmärtää lapsen tunteita

Häpeä, alemmuuden ja eristäytymisen tunne ovat yleisiä, ja usein lapsi luulee olevansa ainoa, jolla on tällainen ongelma. Lapsi kieltää yökastelun ja yrittää piilotella tapahtunutta perheeltä ja ystäviltä, ja hän saattaa vältellä yön yli kestäviä retkiä ja kyläilyä ystävien luona. Kun osoitat lapsellesi ymmärtäväsi hänen tuntemuksiaan, hän lakkaa tuntemasta syyllisyyttä ja hänen epävarma olonsa helpottuu.

Puhukaa aiheesta

Yökastelun huojentavin ominaisuus lienee se, että se menee ajan kanssa ohi. Yökastelun syiden ymmärtäminen voi kuitenkin auttaa sinua ja lastasi käsittelemään aihetta paremmin. Yritä olla hienotunteinen ja kuunnella ja ymmärtää lapsesi murheita. Anna hänelle aiheesta tietoa. Lapselle on helpotus kuulla sinun puhuvan yökastelusta avoimen vapautuneesti.

Rohkaise lasta

Yökastelu voi vaikuttaa syvästi lapseen ja heikentää hänen itsetuntoaan. Lapsen on tärkeä saada tietää, ettei hän ole tilanteeseen syyllinen ja että olette hänen tukenaan. Voit auttaa häntä torjumaan negatiivisia tuntemuksia ja rohkaista häntä. Hänen itsetuntonsa paranee, ja mikä kenties tärkeintä, hän uskaltautuu rohkeammin itsenäistymään. Yökastelu on hyvin yleistä, ja vanhempien tuella lapsi selviää tilanteesta turhia kärsimättä.

Suhtaudu positiivisesti

Lapsen on hyvä ymmärtää yökastelun olevan vain osa isoksi kasvamista, ja ettei sitä tarvitse murehtia liikaa. Jos se kuitenkin tuntuu jo heikentäneen hänen itseluottamustaan ja alkaneen vaikuttaa haitallisesti hänen elämäänsä, on tärkeää puhua lapsen kanssa avoimesti. Suhtaudu aina optimistisesti, sillä oma luottamuksesi lisää lapsen luottamusta. Voit rauhoitella lasta yhä uudelleen tiedolla, että monet lapset kamppailevat aivan saman ongelman kanssa. 

Lapsen on tärkeää tietää, ettet ole hänelle vihainen. Tilanne voi pahentua, jos lapsi vaistoaa tällaisia tunteita. Hän voi yrittää peitellä ongelmaa, mikä pahentaa murehtimisen ja huolestumisen kierrettä. Yritä olla hienotunteinen ja kuunnella ja ymmärtää lapsesi murheita. 

Hyviä toimintatapoja

Jokaisella vanhemmalla on oma tapansa käsitellä ongelmatilanteita. Jotkut vanhemmat sivuuttavat yökastelun toivoen lapsen kasvavan siitä eroon, tai he voivat suuttua ja rangaista lasta, mikä voi lopulta vain pahentaa ongelmaa. Lasta voidaan parhaiten auttaa tukemalla ja kiittämällä hänen ponnistelujaan kuivana pysymiseksi.

Hyvä pitää mielessä

Toiminnan palkitseminen kannustimilla on yleensä paljon tehokkaampaa kuin pelkän tuloksen palkitseminen.

Sovi määrätyt tavoitteet ja toivottu käytös:

esimerkiksi, että lapsi heittää märät lakanat ja vaatteet pois sovitulla tavalla tai auttaa vaihtamaan kuivat lakanat. Sitten lapsi saa kannustamispalkinnon sovittujen asioiden tekemisestä.

Muista kannustamispalkintoja käyttäessäsi, että kuivat yöt voivat olla alkuvaiheessa harvassa. Jos lapsi saa harvoin palkinnon, hänen motivaationsa uinahtaa ja kannustamismenettely voi kääntyä itseään vastaan.

Käytä pieninä kannustimina sellaisia palkintoja, joita lapsi itse arvostaa.

Anna lapsen ottaa ohjat käsiinsä

Kun annat lapselle mahdollisuuden yökastelukierteen katkaisemiseen, autat häntä itsenäistymään. Voit esimerkiksi kokeilla seuraavia:

Ota wc-käynti juuri ennen nukkumaanmenoa päivittäisten iltatoimien osaksi.apsesi juomaan vähemmän iltamyöhällä.

Käytä DryNites®-pyjamahousuja, jotka ovat erittäin imukykyiset ja jotka suojaavat hyvin.Niiden ansiosta lapsella on kuiva ja miellyttävä olo koko yön.

Käytä yökasteluhälytintä, joka herättää lapsen vahingon sattuessa.

Tärkeimmät vinkit

Lasten ja vanhempien on hyvä yhdessä tutustua yökastelun syihin ja erilaisiin hoitotapoihin. Voitte aina aloittaa keskustelemalla lääkärinne kanssa.

DryNites-pyjamahousujen tehokkaat vuotosuojat takaavat, että lapsesi herää virkeänä kuivassa sängyssä. Ne ovat lisäksi huomaamattomat käytössä, koska niissä on hyvä istuvuus ja ne näyttävät tavallisilta alushousuilta.

Huomaa, että sivuston sisältö on tarjolla vain tiedoksi, eikä sitä ole tarkoitettu lääkinnälliseksi ohjeeksi tai korvaamaan lääkärin neuvoja. Lääkinnällistä hoitoa ja neuvoja saat viemällä lapsesi lääkäriin.

tammikuu, 2023

Tags:

Suositeltu artikkeli

Tutustu tuotteisiimme

Löydä sopiva tuote lapsellesi
Absorberend nachtondergoed voor jongens

DryNites® Pyjamahousut

Näytä tuotteet
Absorberende matrasbeschermer

DryNites® Patjansuoja

Näytä tuotteet