Tietoa yökastelusta

Totuus

TARU: Yökastelu on käyttäytymishäiriö

TOTUUS: Yökastelu ei viittaa oppimisvaikeuksiin tai käyttäytymishäiriöön. Lapsi kastelee sänkynsä tahtomattaan. Lapsi sen paremmin kuin vanhempikaan ei ole tapahtuneeseen syyllinen, näin vain tapahtuu.

TARU: Yökastelu on vakava ongelma

TOTUUS: Monet lapset kastelevat sänkynsä. Usein heidän virtsarakkonsa ei vain ole kasvanut riittävässä tahdissa muun ruumin kanssa. Lapsen yökasteluun on monia syitä. Useimmista syistä ei tarvitse lainkaan huolestua.

TARU: Yökastelua ei voi parantaa

TOTUUS: On tärkeää tutkia yökastelun taustalla olevat syyt. On myös hyvä hyödyntää kaikki apukeinot, jotka on luotu lapsia varten. Jos lapsi ei tuota yöllä riittävästi antidiureettista hormonia, sitä voidaan antaa hänelle tabletteina tai nenäsuihkeena. Virtsarakkoa voidaan harjoittaa pidättämään yöllä erittyvä virtsamäärä. Lisäksi voidaan käyttää hälytintä, joka herättää lapsen vahingon sattuessa. Näin lapsen virtsarakko ja aivot oppivat vähitellen kommunikoimaan keskenään ja käsittelemään virtsaamistarpeeseen liittyviä signaaleja lapsen nukkuessa. Lapsi voi tarvita myös edellisten hoitomuotojen yhdistelmää. DryNites®-pyjamahousut täydentävät erinomaisesti erilaisia hoitomuotoja. Niillä voidaan vahvistaa myönteistä kierrettä, jossa lapsi nukkuu yönsä hyvin ja tuntee onnistuneensa.

TARU: Yökastelu on vanhempien syytä

TOTUUS: Yökastelu ei ole kenenkään syytä. Yökasteluun on monia syitä, mutta hyvin harvaan voivat vanhemmat tai lapsi vaikuttaa.

TARU: Lapselle ei pidä antaa juotavaa klo 16 jälkeen

TOTUUS: Tämä voi jopa pahentaa tilannetta, koska nestemäärän rajoittamisesta voi seurata nestehukkaa, ja virtsan virtsahappopitoisuus saattaa nousta liian korkeaksi. Tällainen tiivistetty virtsa voi ärsyttää virtsarakkoa. Varmistamalla lapsesi juovan päiväsaikaan riittävästi vettä turvaat paitsi riittävän nesteensaannin myös totutat hänen virtsarakkoaan säännölliseen rytmiin. Nestemäärän rajoittaminen muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa voi olla avuksi, mutta älä koskaan kiellä janoista lasta juomasta.

TARU: Lapsi on hyvä käyttää yöllä vessassa

TOTUUS: Vanhemmat kokeilevat tätä keinoa yleensä ennemmin tai myöhemmin, koska se tuntuu luonnolliselta tavalta estää tai vähintäänkin vähentää yökastelua. Valitettavasti tämä saa lapsen tottumaan pissaamaan unissaan. Yökastelu saattaa jopa pahentua, koska lapsen aivot eivät opi reagoimaan täydestä virtsarakosta kertovaan viestiin, ja lapsi jatkaa uniaan.

TARU: DryNites®-pyjamahousujen käyttö pidentää ongelman kestoa

TOTUUS: Mitkään tutkimustulokset eivät viittaa siihen, että imukykyisten yösuojien käyttö hidastaisi tai estäisi yökastelun loppumista. DryNites® -pyjamahousut eivät poista yökastelua, mutta ne voivat auttaa tekemään hankalasta vaiheesta helpomman huomaamattomalla ja lapsen hyvän mielen säilyttävällä tavalla.